Plastic whale

Frisse inspiratie voor het nieuwe jaar

Een nieuw begin vraagt om frisse inspiratie. Waar kunnen we goed doen? Hoe pak je dat aan. Dat kan met de B Corp methode. B Corp of ook wel Benefit corporation is een wereldwijd keurmerk voor bedrijven met een winstoogmerk. Er zijn nu meer dan 3.000 bedrijven over de hele wereld die B Corp zijn. Een B Corp zet zich in voor het milieu en zijn medewerkers, door kritisch te kijken of klanten bijdragen aan een beter wereld, door zelf een bijdrage te leveren aan locale gemeenschappen en door strikte richtlijnen te volgen voor een transparant en verantwoordelijk bestuur.


Check jouw impact met de B Impact Assessment

De B Corp pijlers helpen je om inzicht te krijgen op alle elementen waar je impact kunt maken. Er zijn vijf pijlers: Bestuur, Milieu, Werknemers, Klanten en Gemeenschap. Als je minimaal 80 punten scoort op deze pijlers kun je een B Corp worden, hiervoor moet je wel door een officieel assessment. Het B Impact Assessment genoemd. 


B Corp pijlers

Hoe kun je nu impact maken op de verschillende pijlers? Dat verschilt per bedrijf. Om het inzichtelijk te maken bij deze een paar voorzetten om van start te gaan. Elk bedrijf kan kosteloos de B Impact Assessment doorlopen. Zo kun je zien waar je staat en welke punten je kunt aanpakken om positieve impact te maken.


Voorbeelden

Bij de pijler Bestuur is het van belang dat je een duidelijke missie hebt. Hoe draag je bij aan het verbeteren van de wereld? Deze missie moet je ook vastleggen in je statuten.

Bij de pijler Werknemers gaat het over het aannamebeleid en de rol van jouw werknemers. Kijk je bij aanname ook naar diversiteit? Hoe zorg je ervoor dat je werknemers tevreden en gezond zijn? Hebben zee en stem in de bedrijfsvoering?

Bij de pijler Gemeenschap kun je kijken welke rol jij inneemt in de locale gemeenschap. Betrek je de gemeenschap bij jouw bedrijfsvoering? Doen jullie ook dingen terug voor de gemeenschap?

De pijler Klanten is gericht op hoe jij omgaat met jouw klanten. Wie zijn jouw klanten? Kan iedereen klant worden?

De pijler Milieu spreekt denk ik voor zich. Wat is de footprint van jouw bedrijf op de planeet. Hoe probeer je deze zo klein mogelijk te houden?


B Corp bedrijven in Nederland voor frisse inspiratie

Auping. Bekijk het impact report.

Dopper. Bekijk het impact report.

Mud Jeans. Bekijk het impact report.

Tony Chocolonely. Bekijk het impact report.

Triodos. Bekijk het impact report.

WeTransfer. Bekijk het impact report.


Ook van start?

Wil jij jouw impact vergroten? Wij helpen je graag met het bouwen aan een betekenisvol merk. Je kunt zelf aan de slag met ons Boost It Yourself programma of we komen bij jou langs voor een in company programma op maat.